Startpunt geld en werk

In dit thema vind je alle informatie die te maken heeft met geld en werk. De zorg voor je bijzondere kind word op verschillende manieren ondersteund, en hier zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. Soms regelt de professional alles rondom de kosten, maar vaak moet je als ouder zelf dingen regelen en voor elkaar zien te krijgen. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Het begint vaak al dat je niet weet bij wie je nu moet zijn om iets te regelen. Daar proberen we in dit thema duidelijkheid in te geven.

Naast de kosten voor de zorg komen ook bij andere onderwerpen kosten om de hoek kijken. Op veel gebieden zijn er extra ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning in de kosten voor aangepast materiaal voor sporten en bewegen, ondersteuning voor jou als mantelzorger en nog veel meer.

En soms loop je ook tegen uitdagingen aan die te maken met je eigen financiële situatie, bijvoorbeeld omdat je door je zorgtaken minder of niet kunt werken. Ook dan zijn er professionals die je kunnen helpen.

Soorten kosten
Je kosten kun je onder verdelen in 2 hoofdsoorten:

  • Zorg in natura (ZIN), waarbij je iets aanvraagt en een dienst of product geleverd krijgt. De leverancier regelt het geld rechtstreeks met de financier.
  • Zorg in geld, waarbij je iets aanvraagt en je een budget krijgt om zelf een dienst of product in te kopen.

De meest bekende vorm van zorg in geld is het persoonsgebonden budget (pgb). Je krijgt een pgb vanuit de gemeente (WMO) of vanuit de zorgverzekeringswet (ZVW).

 

Landelijk én lokaal

Er zijn veel partijen waar je mee te maken kunt krijgen als het gaat om kosten. 

 

Hoe vind je het juiste loket?

Doordat er zoveel professionals en instanties betrokken zijn kan het lastig zijn om het juiste loket te vinden bij wie je kunt aankloppen. Onze tips:

  • Klik in de bovenstaande tekst op de links. Hier vind je meer informatie over een regeling of wetgeving. Bij de uitleg vind je steeds een overzicht wat zij voor je kunnen betekenen.
  • Zoek in de kennisbank naar de verschillende regelingen en onderwerpen.
  • Vraag hulp! De verschillende instanties hebben vaak een aanspreekpunt voor ouders die je verder kunnen helpen met hun eigen regelingen. Zo kun je bij de gemeente terecht bij de wijkcoach van het wijkteam. En heeft de zorgverzekeraar hun klantcontactcentrum. Een accountant of boekhouder kan je helpen bij het aanvragen van toeslagen en het optimaal invullen van je belastingaangifte.
  • Of zoek contact met mooie initiatieven zoals Het Juiste Loket die je kunnen helpen om jouw specifieke vraag te beantwoorden.

 

Werken

Als ouder in een zorgintensief gezin is het soms lastig om voldoende tijd te vinden voor (betaald) werk. Als je werkgever met je meedenkt zijn er mogelijkheden met zorgverlof of flexibele uren. Helaas zien we vaak dat ouders toch besluiten om minder te gaan werken of helemaal te stoppen met werken. Alhoewel dit meer tijd overlaat voor andere dingen zitten er ook nadelen aan. 

De meest zichtbare consequentie is dat je minder of geen inkomen ontvangt. Maar het is ook goed om je te realiseren dat er andere gevolgen zijn. Zo bouw je geen pensioen op, krijg je een gat in je cv, mis je doorgroeimogelijkheden of promotiekansen. Allemaal zaken die van invloed zijn op jouw verdere carrière en toekomst. 

Daarnaast biedt werk ook voordelen voor jezelf. Je blijft je ontwikkelen, doet nieuwe kennis op, en je hebt collega's voor contact. Ook de rol van professional draagt bij aan hoe je in je vel zit. Een eigen carrière kan je helpen de zorg voor je kind langer vol te houden. 

Bij sommige beroepen kun je overwegen om ZZP'er te worden. Je hebt dan de voordelen van inkomen en doorontwikkeling én de mogelijkheid om je eigen uren en dagindeling te bepalen. 

Op de site van (Sch)ouders lees je een uitgebreid dossier over werken met een zorgintensief kind, met tips en tools die je verder kunnen helpen.

Aangepast: Vrijdag 5 Juli 2024 om 13:40

Door: Bijzonder in Arnhem

Bij deze professionals kun je terecht met je vragen:

Bronnen van financiering

Via de overheid

Via je gemeente

Financiële ondersteuning voor