Startpunt zorg

Voor veel ouders begint het met een gevoel... er is 'iets' waar je in het begin je vinger vaak nog niet echt op kunt leggen. Dan begint de zoektocht naar een antwoord (een diagnose, een naam, bevestiging...). De huisarts is vaak de beste plek om je twijfels te bespreken. Bij hele jonge kinderen kun je ook bij het consultatiebureau terecht. Gaat je kind naar school dan kun je bij de schoolarts of jeugdarts terecht.

Specialisten

Is het voor de arts snel duidelijk wat er mogelijk aan de hand kan dan zal hij je doorverwijzen naar een specialist. Bijvoorbeeld naar een therapeut of het ziekenhuis. Soms is het antwoord lastiger te vinden. Dan zijn er in Arnhem een aantal plekken waar ze gespecialiseerd zijn in het zoeken naar een antwoord. In multidisciplinaire teams (verschillende specialisten met ieder een eigen achtergrond en kennisgebied) wordt dan samengewerkt om je verder te helpen. Soms wordt je ook doorgestuurd naar een gespecialiseerd centrum elders in Nederland.

Een diagnose

Een diagnose kan je helpen om te weten waar je aan toe bent, bijvoorbeeld om een passende behandelmethode te vinden of weten wat je in de toekomst kunt verwachten. Maar vaak kan het best nog wel een tijdje duren voordat je een diagnose hebt. Soms lukt het ook niet om erachter te komen wat er precies aan de hand is, of blijkt je kind iets te hebben wat heel weinig voorkomt en je meer vragen dan antwoorden krijgt. Daarbij is ook ieder kind en iedere situatie weer anders. Kortom, een diagnose is een hulpmiddel en geen pasklaar antwoord. Je zult zelf, samen met je team van professionals, steeds moeten kijken hoe het met je kind gaat en wat bij je kind en jullie past.

Een diagnose kan ook veel emoties oproepen, en hoe vertel je het aan je omgeving? Lees meer over wat je na een diagnose allemaal ervaart in deze gids

Mantelzorg

Als je langdurig zorgt voor je kind dan ben je vaak mantelzorger. Veel ouders voelen zich geen mantelzorger want zorgen voor je kind... dat doe je toch gewoon? Maar er zijn heel veel hulpmiddelen voor mantelzorgers. Die juist bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat je er beter en langer voor je kind kunt zijn. Of die erop gericht zijn om het voor jou makkelijker te maken. Bij het thema Samen hebben we informatie over mantelzorg voor je verzameld.


Benieuwd naar hoe andere ouders dit ervaren hebben? Je leest het hier >
Tips van ouders en professionals over de zorg lees je hier >

Aangepast: Vrijdag 22 Januari 2021 om 09:12

Door: Bijzonder in Arnhem

Ontdek Bijzonder in Arnhem

Zorg
Onderwijs
Geld
Samen

Een goed startpunt bij vragen en zorgen

En bij ondersteuningsvragen

Deze professionals kom je tegen in het ziekenhuis:

en specialisten als:

In gespecialiseerde ziekenhuizen werken:

Andere professionals in de zorg zijn:

Check deze site!

Uitleg zorgstelsel -> Rijksoverheid