Uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer, ook wel uitvaartverzorger genoemd, helpt nabestaanden met de organisatie en de uitvoering van de uitvaart. Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, komt de uitvaartverzorger vaak direct. Een goede uitvaartondernemer is iemand die goed kan organiseren, zich kan inleven in anderen en mensen kan inspireren. Maar die ook de rust en tijd neemt die nodig is voor het realiseren van de uitvaart, zodat de nabestaanden voelen dat zij dat niet alleen hoeven te doen. De uitvaartondernemer adviseert vooral zodat de uitvaart helemaal naar wens van de overledene en de nabestaande wordt gehouden. Aan de hand hiervan wordt de kostenbegroting toegelicht en na goedkeuring hiervan, door de nabestaanden, organiseert de uitvaartondernemer de uitvaart en voert deze uit.

Begeleiding van kinderen bij de uitvaart
In overleg met ouders maakt de uitvaartondernemer het overlijden bespreekbaar en de uitvaart toegankelijk. De uitvaartondernemer ondersteunt waar nodig bij het beantwoorden van vragen die bij de kinderen leven. Daarnaast denkt de uitvaartondernemer graag mee over de manier waarop het kind tijdens de voorbereiding van de uitvaart begeleid kan worden.

Afscheid van een kind

Een uitvaart van een baby of kind behoeft in de meeste gevallen een andere aanpak dan die van een volwassene. Er zijn uitvaartondernemers die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van een uitvaart van kinderen. Naast het verdriet van de ouders en grootouders is er vaak ook het gemis van een broertje of zusje. Kinderen gaan op een heel eigen manier met de dood om. Dat geldt voor de broertjes, zusjes, maar ook voor klas- of clubgenootjes van het overleden kind. Het kan waardevol zijn hen te betrekken bij de uitvaart.

Een goede uitvaartondernemer zal naast u staan, niet omdat het leven kan worden verzacht. Wel om mee te werken aan een afscheid waar leven en liefde gevoeld mag worden en waarin het gemis vorm kan krijgen in de dagen rond de uitvaart.

Lees op onze site ook:

Aangepast: Maandag 5 Februari 2024 om 15:27

Door: Francine Oldenhuizing van Estia Uitvaarten

Zo kom je er!

Er kan met iedere uitvaartondernemer zelf contact worden opgenomen. Ongeacht of er een uitvaartverzekering is, waar deze is afgesloten en voor welke verzekeringsvorm is gekozen.

Wie betaalt?

De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de ingezette uitvaartdienstverlening. Doorgaans zijn de nabestaanden hiervoor verantwoordelijk, maar in geval van het ontbreken of niet-bekend zijn van nabestaanden is de gemeente verantwoordelijk. Vaak worden de uitvaartkosten geheel of gedeeltelijk gedekt door een uitvaartverzekering.