Rouw en verlies

Rouw en verlies komt in vele vormen en maten.
Hoe kun je je bijzondere kind begeleiden in het afscheid nemen van een dierbare.
Het 'levende verlies' wat je als ouder kunt ervaren als je rouwt om wat had kunnen zijn of als je steeds weer een stukje los moet laten.
En het onbeschrijflijke verlies als je kind komt te overlijden.

Als je kind ongeneeslijk ziek is wordt ook wel gesproken over palliatieve zorg. Dit is zorg die erop gericht is om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Bij volwassenen wordt de term palliatief gebruikt voor de laatste weken van iemands leven.
Bij kinderen, of kinderpalliatieve zorg, wordt de term gebruikt vanaf het moment van diagnose. Ook als de diagnose betekent dat je kind nog jaren zal leven. 
Voor meer informatie over kinderpalliatieve zorg kun je kijken op de website van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg

Wie kan je helpen?

Met een geestelijk verzorger kun je het gesprek aangaan over wat voor jou belangrijk en betekenisvol is zoals het verlies, wat het met jou en je gezin doet, maar ook over keuzes die je hebt gemaakt of nog moet maken. Een gesprek met een geestelijk verzorger kan je helpen je gedachten te ordenen en keuzes te maken. In tegenstellling tot wat veel mensen denken staat de geestelijk verzorger los van religie. In de meeste ziekenhuizen zijn GV'ers werkzaam. Zit je met vragen tijdens een verblijf in het ziekenhuis, vraag dan aan de verpleging om je met hen in contact te brengen. Niet in het ziekenhuis? Als je belt met het Landelijk telefoonnummer zingeving en levensvragen (tel: 085-0043063) kun je een gesprek thuis aanvragen. 

De rouw en verlies therapeut gaat samen met jou met je gevoelens van rouw en/of (levend) verlies aan de slag. Door middel van diverse werkvormen wordt gewerkt aan het draagbaar maken van de situatie. 

De maatschappelijk werker helpt je met de praktische invulling (zoals je huis, werk, financiën) rondom het (levend) verlies.

De uitvaartondernemer helpt je bij het organiseren van het afscheid van je kind. Je kunt al contact zoeken met een uitvaartondernemer als je weet dat je afscheid moet gaan nemen. Zo kun je rustig nadenken over de manier waarop jij en je kind het afscheid willen. In onze regio zijn een aantal uitvaartondernemers die brede ervaring hebben met het afscheid nemen van een kind.

Boeken over rouw kunnen helpen om een kind te ondersteunen bij hun rouwproces.

 

Aangepast: Maandag 5 Februari 2024 om 15:26

Door Francine Oldenhuizing van Estia Uitvaarten

Zo kom je er!

Je kunt zelf contact opnemen met een van de professionals.

Wie betaalt?

De kosten betaal je in principe zelf. Wel zijn er ondersteuningsmogelijkheden vanuit de zorgverzekering, de Wmo of de jeugdwet. De professional kan je meer vertellen over de mogelijkheden van ondersteuning en financiering.