De watermethode

De watermethode, ook wel wateropbaring genoemd, is een mooie manier van opbaren die eigenlijk heel logisch en natuurlijk is bij te vroeg geborenen, levenloos geboren kinderen en voor kinderen die vlak na de geboorte zijn overleden. Ouders kunnen hun kindje een paar uren of zelfs dagen bewaren in het water. Daarna kunnen de ouders er bijvoorbeeld voor kiezen om het kindje te begraven of te laten cremeren. Overigens is officieel begraven of cremeren verplicht vanaf 24 weken zwangerschap. Maar het kan en mag ook bij kortere zwangerschappen.

Het verlies van een kindje, soms al in de buik overleden, brengt veel verdriet. Maar soms is dat ook het moment dat ouders voor het eerst ouders worden. Naast het regelen van de uitvaart heeft de uitvaartverzorger daar ook aandacht voor. De watermethode is een uitstekende begeleidingsmethode om ouders tegelijkertijd kennis te laten maken én afscheid te laten nemen van hun kindje. Het kindje welkom te heten, te leren kennen en samen herinneringen te maken. Met de dierbare herinneringen van slechts één week moeten ouders het een heel leven doen.

Ook is het voor broertjes en zusjes van het overleden kindje een methode waardoor het kleine kindje goed bekeken en het zelfs aangeraakt kan worden. Een mooie methode die goed gebruikt kan worden bij een opbaring van een kindje thuis waardoor de ouders, broertjes, zusjes en andere nabestaanden op een prachtige manier afscheid kunnen nemen van het kindje.

Schoonheid
De watermethode helpt ouders (en hun naasten) in het rouwproces. Doordat het kindje er veel mooier uitziet durven ouders hun naasten het kindje eerder te laten zien en kunnen zij het samen bewonderen. Samen met broertjes en zusjes, grootouders en vrienden. Samen herinneringen maken en zo ook samen rouwen. De methode is zeer geschikt om het kindje aan te raken, zowel in het water als buiten het water. Ouders kunnen zelf bepalen wat voor hen in het contact met hun kindje goed is. Het geeft betekenis aan het leven, aan het verlies en aan de nog onzichtbare toekomst. Schoonheid helpt in het maken van levensherinneringen, terwijl de dood overduidelijk zichtbaar is.

Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huid en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetussen, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huid wordt zo veel lichter van kleur en het kindje neemt vaak weer de foetushouding aan.

De methode is heel simpel
Wanneer een foetus direct na de geboorte in een plastic bakje met koud kraanwater gelegd wordt, zal de kleur al snel lichter worden. Het is mogelijk het kindje even uit het water te halen en vast te houden; daardoor kan er op een mooie manier afscheid worden genomen.
Plastic zorgt ervoor dat het bakje niet beslaat. Hierdoor houd je altijd mooi zicht. Glas ziet er misschien voor het oog mooier uit, maar kan beslaan. De witte kleur zorgt ervoor dat je prachtige foto’s maakt waar de baby heel mooi, dicht bij de werkelijkheid qua kleur, weergegeven wordt.

Foto’s maken
Foto’s maken is heel belangrijk gedurende deze dagen. Herinneringen maken. Deze levend houden. Wanneer je net bevallen bent, beleef je veel vaak in een roes. Alles is onwerkelijk en het echte besef is er vaak nog niet. Het maken van foto’s in deze kwetsbare en kostbare uren, met respect voor de situatie, wordt als zeer troostrijk ervaren.

 

Aangepast: Maandag 5 Februari 2024 om 15:26

Door Francine Oldenhuizing van Estia Uitvaarten