Afscheid nemen van een kind

Niets is zo onnatuurlijk in het leven als afscheid nemen van een kind. Er is onuitspreekbaar groot verdriet, er zijn ruw verstoorde dromen. Hoe nu verder? Een goede uitvaartverzorger zal naast u staan, niet omdat dit het leven kan verzachten. Wel om mee te werken aan een afscheid waar leven en liefde gevoeld mag worden en waarin het gemis vorm kan krijgen in de dagen rond de uitvaart.

In deze kwetsbare periode probeert de uitvaartverzorger in alle rust te luisteren naar u, de ouders, en u te ondersteunen en begeleiden tijdens de dagen van afscheid nemen. Voor het rouwproces is het van belang dat ouders en andere gezinsleden, betrokken zijn bij het verzorgen van de uitvaart. Een kind dat overlijdt, laat naast de leegte in het gezin ook een leegte achter bij anderen in zijn of haar omgeving. Denk daarbij aan de grootouders, maar ook aan vriendjes, vriendinnetjes en klasgenoten. Samen uiting en vorm geven aan het verdriet maakt dat men ondersteuning kan geven aan elkaar. Dit geeft geborgenheid en biedt hierdoor troost, wat ook weer belangrijk is voor het rouwproces.

Naasten van het overleden kind kunnen bij het afscheid, indien gewenst, zelf veel doen. Want als ouder wilt u tot het laatst blijven zorgen voor uw kind. Zelf het kind wassen en aankleden. Zelf een mandje of kistje maken of uitzoeken. Zelf een verhaaltje schrijven? Zijn er andere kinderen in het gezin?Dan kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij het maken van een (geboorte- en/of) rouwkaartje.

U, als ouder, wilt ook niets liever dan de herinnering aan uw lieve zoon of dochter levend houden. Dat begint vandaag al. Door met iedereen die om uw kind heen staat een mooi afscheid voor te bereiden. Daar ondersteunen de uitvaartverzorger graag bij. Met creatieve ideeën. Samen met u bekijken de uitvaartverzorger hoe kleuren, hobby’s of idolen van uw kind kunnen integreren in het afscheid. Want dan krijgt alles een persoonlijke sfeer. Met muziek en rituelen en bijdragen van andere kinderen die op een vanzelfsprekende manier kleur en eigenheid inbrengen. De uitvaartverzorger kan ook zorgen dat de school, het kinderdagverblijf of de sportvereniging betrokken wordt.

De uitvaartverzorger denkt samen met u na over de locatie. Dat hoeft niet perse in een aula van een crematorium of de begraafplaats te zijn. Als uw kind een fanatieke sporter was, kan het misschien ook in de kantine van de sportclub.

Denk ook aan het vastleggen van de uitvaart in foto’s en film. Zeker als er broertjes of zusjes zijn kan dit erg waardevol zijn. Als ze wat groter zijn kunnen ze altijd nog eens terugkijken. Maar ook voor u als ouders en andere nabestaanden kan het heel waardevol zijn. Het terugkijken naar de uitvaart kan helpen bij de rouwverwerking en het kan fijn zijn voor mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn.

Bijna alles is mogelijk. Als u zich er maar goed bij voelt!

Aangepast: Maandag 5 Februari 2024 om 15:25

Door Francine Oldenhuizing van Estia Uitvaarten