Thema's voor een kinderuitvaart

Niets is zo onnatuurlijk in het leven als afscheid nemen van een kind. Er is onuitspreekbaar groot verdriet, er zijn ruw verstoorde dromen. Hoe nu verder? Als een kind (onverwacht) overlijdt, dan wil je hem of haar een zo mooi mogelijk afscheid geven. Niet alleen omdat hij of zij dat verdient, maar ook omdat je jouw kind wilt eren op een manier die kenmerkend voor hem of haar is. Door de uitvaart in een bepaald thema te organiseren kun je dit doen.

Inspiratie

Een thema kan bijvoorbeeld worden doorgevoerd op de rouwkaart, bij de aankleding van de locatie, het bloemwerk, het rouwvervoer, een bijzondere kist en in de verdere invulling van de uitvaart. Of een thema nu subtiel of volop terugkomt in de uitvaart, de persoonlijke wensen staan centraal bij het verzorgen van de uitvaart. Zo wordt een thema uitvaart niet alleen een dag van afscheid, maar ook een herinnering die reflecteert hoe een kind in het leven stond. Een persoonlijke, op eigen wijze ingevulde, gepersonaliseerde uitvaart geeft troost en helpt bij de rouw.
Er zijn veel mogelijkheden, alles kan en niets is vastomlijnd. Hieronder vindt je enkele ideeën  van thema gerelateerde uitvaarten. Voor oudere kinderen kun je bijvoorbeeld ook denken aan televisie personages en de lievelingssnacks van het kind.

Kleurenthema

En kind heeft meestal wel een favoriete kleur. Je kan er voor kiezen om in alle aspecten bij de uitvaart deze kleur terug te laten komen. Wellicht willen de genodigden wel ervoor zorgen dat ze die kleur in hun kleding laten terugkomen.

Dierenthema

Steeds weer naar de kinderboerderij of de dierentuin. Of dol op de hond, kat of het konijn? Bij een dierenthema kun je het invullen zoals jij dat zelf wilt. Trek het breed en ga voor verschillende dieren of houdt het wat eenvoudiger en ga voor één type dier dat je als uitgangspunt neemt. Bij een dierenthema is het een mooi idee om de uitvaart wellicht buiten plaats te laten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een afscheid op een boerderij.

Sport thema (of muziekinstrument/artiest)

Voor sommige kinderen maakt een sportclub een belangrijk onderdeel uit van hun leven. Of ze nu groot fan waren van een voetbalclub, iedere weekend langs de zijlijn stonden van hun favoriete sportclub of diegene zelf een fanatiek sporter was. Het is mogelijk om deze voorliefde door te voeren in de uitvaart.

Disney thema

Er is altijd wel een favoriet Disney figuur.  Dit hoeft niet in alles doorgevoerd te worden maar ook subtiel terugkomen. Op de rouwkaart bijvoorbeeld. Of op bijvoorbeeld cupcakes met afbeeldingen van dit favoriete Disney figuur.

Prinsen & prinsessenthema (Ridders)

Liep je meisje altijd in prinsessenjurkjes?  Of liep je zoon altijd met een zwaard door het huis? Een uitvaart op een kasteel is dan een mogelijkheid.

Creatieve thema's voor kinderuitvaarten: origami thema

Origami is een vouwkunst, afkomstig uit Japan, waarbij een beperkt aantal vouwen wordt gebruikt en waarmee je hele mooie creaties kunt maken. Het geeft een speels karakter aan een afscheid en is daarmee één van de passende thema's voor kinderuitvaarten. Hang origami figuurtjes op als decoratie, geef het mee als (extra) bedankje en gebruik de knutselwerkjes als gastenboek item. Vraag iedereen een origami werkje te voorzien van een persoonlijke boodschap en hang deze vervolgens op in een memorytree.

Boekenthema

Altijd weer een verhaal uit datzelfde lievelingsboek? Als jullie kindje niets liever deed dan lezen of plaatjes bewonderen in boeken, dan kun je er eens aan denken om een boekenthema door te voeren in het afscheid. Leg al zijn of haar leesboeken bij de kist. Lees een stuk uit het lievelingsboek voor tijdens de ceremonie.

Unicorn thema

Dit thema zorgt voor een beetje kleur en vrolijkheid tijdens de uitvaart. Want daar staan kinderen ook voor, ze zijn vrijwel altijd vrolijk en brengen met hun fantasie kleur in je leven! Wat is nou mooier dan dit ook in het afscheid terug te laten komen. Zo herinnert iedereen het kindje zoals hij of zij was; vrolijk, blij en niet te vergeten fantasierijk.

Altijd buiten thema

Buitenspelen, buitenspelen. Was je kind altijd buiten dan kan de uitvaart vaak ook buiten gehouden worden. Gekleurde open tenten bieden een oplossing bij wat minder weer. In de eigen tuin of in een park.  Laat de speel attributen waar mee gespeeld werd terugkomen in de uitvaart.

 

Aangepast: Maandag 5 Februari 2024 om 15:30

Door Francine Oldenhuizing van Estia Uitvaarten