Keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek is het persoonlijke gesprek dat je voert op het moment dat je ondersteuning nodig hebt om thuis te kunnen wonen en wilt meedoen in de samenleving. Om een keukentafelgesprek te kunnen voeren, moet je zelf een melding hebben gedaan bij de gemeente. Nadat je een melding hebt gedaan, neemt de gemeente contact met je op voor een keukentafelgesprek.

Het kan ook zijn dat de gemeente uit zichzelf contact met je opneemt voor een keukentafelgesprek. Bijvoorbeeld omdat iemand een melding heeft gedaan voor jou (bijvoorbeeld een naaste, of de huisarts). Of omdat je indicatie binnenkort verloopt, en de gemeente graag een herindicatie wil doen.

Het keukentafelgesprek is een belangrijk gesprek. Tijdens het keukentafelgesprek kijk je samen wat je persoonlijke situatie is, waar je ondersteuning bij nodig hebt, en wat oplossingen zouden kunnen zijn. Jij mag zeggen waar je behoefte aan hebt. Het is een gesprek van mens tot mens, dus spreek vanuit je hart en durf je kwetsbaarheid te tonen. Probeer je verhaal zo eerlijk mogelijk te vertellen; overdrijf het niet, maar maak het ook niet te klein. Dan kun je samen met je gesprekspartner het beste afspreken welke oplossingen bij jouw situatie passen.

Tijdens het gesprek kan het fijn zijn om ondersteuning te hebben. Bijvoorbeeld door familie of vriend die op de hoogte is van jouw situatie. Ook kun je ondersteuning bij dit gesprek aanvragen bij Zorgbelang. Deze organisatie kan je ook ondersteunen als het gesprek met de gemeente niet goed verlopen is.

Het keukentafelgesprek in Arnhem

Als wijkcoach willen wij samen met jou je vraag bekijken en een passend antwoord zoeken. Elke vraag is anders, net zoals elke inwoner anders is, hierin willen wij als team maatwerk leveren. We kijken samen hoe we jou in je eigen kracht kunnen zetten en waar dat nodig is wandelen wij een stuk met je mee.
Als je een afspraak hebt gemaakt bij het wijkteam dan komen wij met twee coaches bij jou thuis langs voor een keukentafelgesprek. Eventueel kunnen we ook op ons kantoor afspreken of op een andere locatie.
Het ligt aan de soort vraag en onderwerp of wij met coaches van het volwassenenteam, jeugdteam of een combinatie van beide bij je langs komen. In dit gesprek bespreken we jouw vraag en vragen daarnaast nog verder over hoe het gaat op andere leefgebieden. Hierbij kun je denken aan onderwerpen zoals sociaal netwerk, financiële situatie, zingeving, dag invulling, praktische zaken en psychische & lichamelijke situatie. Naast deze onderwerpen vinden wij het belangrijk om te horen wat er goed gaat en of de goede aspecten uitgebreid kunnen worden.
Je hoeft het keukentafelgesprek niet voor te bereiden. Wel vragen we je om iemand uit te nodigen die met je mee kan denken. Dat kan een familielid, vriend of kennis zijn. Je kunt ook gratis onafhankelijke hulp vragen bij Zorgbelang. Je coach maakt tijdens en na het gesprek met jou een plan om tot een oplossing te komen. Het plan en alle afspraken kun je nalezen in het online systeem: Mijn Plan/Ons Plan.
Ons team bestaat uit professionals met ervaring en kennis op allerlei gebieden binnen zorg en welzijn. Voorbeelden hiervan zijn: schuldenproblematiek, werk en participatie, begeleid wonen, opvoedingsondersteuning, jeugdproblematiek, psychische problematiek, verslaving, huishoudelijke hulp, lichamelijke & geestelijke beperking en dagbesteding. We zijn een divers team en willen graag bijdragen aan een goede samenwerking, een fijne sfeer in de wijk en mensen die op hun eigen manier gelukkig zijn.

Aangepast: Maandag 17 Augustus 2020 om 18:24

Door: Wijkteams Arnhem

Ontdek Bijzonder in Arnhem

Zorg
Onderwijs
Geld
Samen

Zo kom je er!

Je kunt zelf contact opnemen met het wijkteam voor een keukentafelgesprek.
Lees deze brochure over hoe jij je op het keukentafelgesprek kunt voorbereiden.

Wie betaalt?

Het keukentafelgesprek is kosteloos. Het wijkteam wordt bekostigd door de gemeente.