Indicatieadviseur WMO

Opmerking: de werkwijze rondom de toekenning van de WMO is inmiddels gewijzigd. We laten de ervaring van Debby wel staan omdat het ook een inkijkje geeft in hoe een ouder dit traject ervaart en omdat onderstaand artikel ook een aantal handige tips heeft.

Bijzonder in Arnhem volgde de ervaringen van Lucas en zijn ouders op weg naar een aangepaste woning voor het gezin. In dit interview stellen we je voor aan Gerwin Degen, indicatieadviseur WMO en dé specialist op het gebied van woningaanpassingen van de gemeente Arnhem. Samen met zijn collega Rita staan zij het wijkteam bij met hun kennis. Daarbij adviseren ze niet alleen de wijkcoaches bij het uitvoeren van de WMO maar denken vooral ook praktisch mee met de inwoner om zo voor alle partijen het beste resultaat te krijgen.
Gerwin vertelt: Als je een aanpassing in je woning nodig hebt komt je wijkcoach bij je langs en bekijkt de situatie. Soms zijn het kleine aanpassingen en kan de wijkcoach hier meteen een beslissing in nemen. In andere gevallen zijn grote aanpassingen nodig of ligt er een meer complexe vraag op tafel. Dan kan de wijkcoach de hulp van mij of mijn collega inschakelen. Door onze kennis en ervaring komen we soms tot hele creatieve oplossingen waardoor meer mogelijk is dan je in eerste instantie zou denken.

Wie kan ik het beste meenemen naar mijn gesprek met de wijkcoach als het gaat om woningaanpassingen?

Gerwin: Het is fijn als je adviezen vanuit je specialisten kunt meegeven of dat deze bij het gesprek aanwezig kunnen zijn. Het is hierbij wel goed om af te spreken wat ieders rol is. Een therapeut kan heel goed aangeven voor welke uitdagingen je staat of komt te staan. Maar let op dat deze niet al meteen in oplossingen denkt en verwachtingen wekt over wat er ‘moet’ gebeuren. Soms zijn er hele andere oplossingen mogelijk en het is juist prettig om al deze oplossingen op tafel te kunnen leggen en zo de beste voor jouw situatie eruit te kunnen halen. Blijf ook altijd open communiceren met je wijkcoach. Vraag je wijkcoach of er een kennis of achtergrond is op het gebied van woningaanpassingen en vraag of zij je goed kunnen begeleiden in dit proces. Zo niet, wat is er dan voor nodig?Hebben ze meer advies nodig van een van je specialisten, kunnen ze ons inschakelen?
En verder is het verstandig om een meerjarenplan te maken. Niet alleen te kijken naar de situatie nu maar ook over een paar jaar. Bedenk niet alleen wat nu een probleem is maar ook straks. Zeker bij opgroeiende kinderen verandert de behoefte van jou als ouder en van je kind.
Voordat je dat gesprek ingaat is het goed om ook als ouder op papier te zetten wat jouw ideale situatie zou zijn. En ook hierbij niet te denken in oplossingen maar in een resultaat of gewenste situatie. Hou hierbij ook rekening met de wensen van het hele gezin. Want ook die zijn belangrijk!

Hoe zit eigenlijk met het verhuisadvies?

Gerwin: In principe doet de gemeente aanpassingen in de huidige woning tot een bedrag van 25.000 euro. Komen de kosten hierboven dan krijg je een verhuisadvies, op basis van het zogenaamde verhuisprimaat. Dat houdt in dat je dan op zoek moet naar een woning die veel beter past bij datgene wat je nodig hebt. Om een praktisch voorbeeld te geven: als je nu in een huis woont waar beneden niet veel ruimte is maar je niet langer boven kunt slapen dan krijg je het advies om te verhuizen naar een huis waar het wel mogelijk is om beneden een slaapkamer en badkamer te maken. Soms wordt er een uitzondering gemaakt op deze regel, bijvoorbeeld omdat er andere factoren zijn die een verhuizing juist weer lastiger maken. Bijvoorbeeld als je mantelzorger bij je in de straat woont en deze zorg bij een verhuizing zou wegvallen.
Het is goed om je te realiseren dat iedere situatie echt anders is, iedere woonsituatie, ziekte en verloop hiervan, gezinssamenstelling, sociale factoren en nog veel meer maken dat je situaties niet met elkaar kunt vergelijken. Het mooie aan maatwerk is dat je voor iedere persoon kunt zoeken naar de ideale mix.

En in praktijk?

Gerwin: Als je je goed voorbereid met je eigen wensenlijstje en adviezen van specialisten heb je echt wel genoeg in handen om zelf veel voorwerk te doen. Om huizen te bekijken ofplannen te maken. Maar zorg ervoor dat je nog niets definitiefs doet voordat je alle partijen betrokken hebt. Soms zit het technisch net wat anders in elkaar dan je had verwacht en kan iets niet of juist wel. En de wijkcoach blijft altijd budgetverantwoordelijk. Doe je iets zonder hun toestemming dan kan het maar zo zijn dat aanvullende aanpassingen niet vergoed worden.

Dat klinkt eigenlijk best nog wel complex?

Gerwin: Het zijn ook best ingewikkelde trajecten waar een hoop geld mee gemoeid is. Daarom is het ook van belang om goed te blijven afstemmen met elkaar. Je wilt niet achteraf zeggen hadden we het maar anders gedaan. Maak samen met alle betrokkenen een compleet plan. Leg vast wie wat gaat doen en hoeveel tijd dat gaat kosten. Je wijkcoach zal een
‘pakket van eisen’ opstellen. En vervolgens krijg je van de gemeente een officiële brief waarin dit pakket van eisen wordt vastgesteld. Het maakt natuurlijk ook uit of je een huur of koophuis hebt. In geval van een huurhuis zal de wijkcoach contact opnemen met je verhuurder om te kijken hoe en wat er mogelijk is. Heb je een koophuis, dan ben jij tijdens de verbouwing de opdrachtgever.

Voor welk deel is de gemeente verantwoordelijk?

Met het pakket van eisen kun je 3 aannemers een offerte laten maken. Het is hierbij van belang dat je aangeeft dat het om een WMO-traject gaat, ofwel dat de bijdrage van de gemeente alleen gaat voor een goedkope en adequate oplossing op basis van sociale woningbouw. De aannemer zal dan een offerte in 2 delen maken. Eentje met de kosten voor de gemeente en eentje met alle extra kosten die je zelf zult moeten betalen voor alle voorzieningen die je meer wilt dan het standaard niveau van uitvoering. Zeg maar het verschil tussen een standaard badkamer of de luxe tegeltjes. Je moet er wel voor zorgen dat met alle extra’s er nog steeds in de basis een adequate oplossing wordt gerealiseerd. Het is goed te weten dat de gemeente de kosten voor de zichtbare dingen draagt maar ook voor onzichtbare zaken als leidingwerk, vergunningen of de kosten van een architect indien nodig. Ook is het goed om je te realiseren is dat de gemeente je een budget geeft voor de kosten van de laagste offerte, maar dat jij als opdrachtgever altijd zelf mag bepalen door wie je het werk uiteindelijk laat uitvoeren. Zodra je aannemer je een factuur stuurt, stuur jij deze in naar de gemeente. En we zorgen ervoor dat je dat deel ontvangt voordat de betaaltermijn is verstreken. Zo hoef je zelf niets van het gemeentedeel voor te schieten.

En wat als je het niet eens wordt over de voorgestelde oplossing?

Als je het niet eens bent met een beslissing over een voorgestelde aanpassing dan kun je een gesprek aanvragen om alles nog eens door te spreken en te kijken of alle informatie is meegenomen. Blijft de wijkcoach bij het besluit dan kun je bezwaar maken tegen de beslissing. Er wordt dan opnieuw naar de zaak gekeken door het juridisch bureau van de gemeente. Ook zij beoordelen alle informatie en kunnen eventueel een expert inschakelen.

Heb je nog goede tips?

Jazeker!

  • Zorg dat je steeds een verslagje krijgt van alle gesprekken zodat je iedere stap kunt teruglezen maar vooral ook onduidelijkheden kunt navragen. Er komt best veel op je af als je een woningaanpassing laat doen. Alles staat of valt met goede communicatie, van specialist tot wijkcoach, van aannemer tot gemeente.
  • Leg alles vast, maak goede afspraken, indien iets niet kan of anders loopt laat het dan ook de anderen weten.
  • Zorg er altijd voor dat je aannemer is aangesloten bij een branchevereniging of een keurmerk heeft. Daarnaast is het ook verstandig om als opdrachtgever jezelf te beschermen, denk aan een rechtsbijstandsverzekering.
  • En twijfel je? Over een offerte van de aannemer, over een mogelijk geschikt huis, of vergunningen nodig zijn, of… Neem dan altijd contact op met je wijkcoach of met ons. Liever een keer te veel dan te weinig. En we helpen je graag!

 

Benieuwd naar de andere blogs over de ervaringen van de ouders van Lucas?
Lees hier alle blogs >

Aangepast: Zaterdag 30 Maart 2024 om 11:16

Door: Bijzonder in Arnhem

Ontdek Bijzonder in Arnhem

Zorg
Onderwijs
Geld
Samen

Foto: Gerwin Degen
Indicatieadviseur WMO
Gemeente Arnhem

Zo kom je er!

Zijn er aanpassingen in je woning nodig of heb je een verhuisadvies gekregen?
Je wijkcoach is je eerste aanspreekpunt. 

Je mag hen altijd vragen om een van de indicatieadviseurs te betrekken bij jouw case.