Speeltuinen

In Arnhem worden de komende jaren 24 speelplekken omgetoverd tot een inclusieve speeltuin, eentje in iedere buurt. Zo kan ieder kind spelen in de eigen buurt en daar vriendjes maken. Want samen opgroeien is belangrijk voor alle kinderen.

Waarom?

Spelen is van levensbelang voor kinderen. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En het liefst samen met andere kinderen. Voor kinderen met een beperking is samen spelen niet vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. De drempel is letterlijk en figuurlijk (te) hoog om er heen te gaan. De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee.

Een inclusieve speeltuin

Een inclusieve is een speeltuin waar iedereen welkom is en  waar iedereen met of zonder handicap gewoon mee kan doen en kan spelen. Zo’n speeltuin krijg je door een goed ontwerp te maken waarbij gebruikers van de speeltuin worden betrokken. Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers zorgen er samen voor dat iedereen zich welkom voelt, deel kan nemen aan activiteiten en wordt gestimuleerd om te spelen. Pas dan is het ook een echte samenspeeltuin.

Anders?

Een inclusieve speeltuin ziet er vaak niet heel anders uit dan een 'gewone' speeltuin. Met handigheidjes zijn de meeste speeltoestellen inclusiever te maken. Bijvoorbeeld door de glijbaan net even iets breder te maken kun je er als ouder samen met je kind van glijden. Of door een tafelblad net wat langer te maken past er ook een rolstoel onder.
Meer weten over hoe een samenspeeltuin eruit ziet? Lees hier de richtlijnen van het Samenspeelnetwerk

Aangepast: Zaterdag 22 Juni 2024 om 11:50


Ook in jouw gemeente?

Samen spelen is een kinderrecht. Daarnaast is deze ook vastgelegd in het VN-verdrag handicap wat Nederland in 2016 ondertekend heeft.
Toch is helaas nog niet iedere gemeente met samen spelen aan de slag. Wil jij dat jouw gemeente ook in actie komt? Zoek dan een lokaal betrokken raadslid en deel deze 2 documenten om samen een eigen motie in te dienen!

Motie uit Arnhem
Onderbouwing vanuit Bijzonder