Praktijk Kerngezond

Wie ben ik? Mijn naam is Els Burgmeijer, diëtist en psycholoog. Ik ben moeder van 3 kinderen. In 2003 heb ik de studie psychologie afgerond aan de Universiteit Utrecht. Ik heb altijd een grote interesse gehad in voeding. Dus het was voor mij een logische keuze om naast mijn werk als psycholoog de opleiding Voeding & Diëtetiek te gaan volgen. Deze heb ik in 2010 heb afgerond. Door mijn achtergrond als psycholoog heb ik veel kennis en ervaring opgedaan over gedrag en gedragsverandering en help ik cliënten bij het veranderen van hun eetpatroon. In 2014 heb ik de post-HBO-opleiding Kindervoeding en Kinderdiëtetiek gevolgd, waarbij ik mij heb gespecialiseerd in voeding van zwangere vrouwen en kinderen.

De focus op “eten met plezier”

Voeding voor kinderen en zwangere vrouwen hebben mijn bijzondere aandacht. Ik vind het een leuke en belangrijke doelgroep. De gezondheid van een kind begint immers al in de baarmoeder. Daarbij speelt voeding een belangrijke rol. Door gezonde voeding tijdens de zwangerschap krijgt het kindje de beste start. Daar heeft hij zijn hele leven profijt van. Bij de begeleiding van kinderen leg ik de focus op “eten met plezier”. Met behulp van spelletjes en kleurrijk informatiemateriaal probeer ik de kinderen en ouders zo goed mogelijk te adviseren.

Geen standaard regeltjes of streng dieet

Het veranderen van het eetpatroon van een cliënt kan een behoorlijke opgave zijn. Of dit nou is met het doel fitter te willen voelen en lekker te willen eten of omdat het ‘moet’ voor de gezondheid. Eetgewoonten zijn vaak ingesleten en niet makkelijk aan te passen. Samen met jou zoek ik uit wat je nodig hebt om tot verandering te komen. Daarbij geef ik geen standaard regeltjes of streng dieet, maar een advies gebaseerd op gezonde voeding, dat past bij jouw levensstijl. Daarbij houd ik rekening met je gewoonten, gezondheid, wensen en motivatie. Ik vind het geweldig om te zien welke resultaten cliënten kunnen boeken en vooral wat voor effect dit heeft op hun gezondheid, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. Met een gezonde levensstijl worden ze vrolijker, fitter, nemen gezondheidsklachten af of verdwijnen zelfs. Ze staan sterker en positiever in het leven, met meer energie.

Specialisaties

Eetproblemen bij autisme

Bepaalde voedingsaanpassingen kunnen het leven van een kind met ADHD, ADD of autisme positief veranderen. Samen kijken we naar welke voedingsmiddelen beter wat minder gegeten. Bij kinderen met autisme zijn er vaak problemen rondom het eten en drinken.
De meest voorkomende problemen zijn:

  • Selectiviteit in eten en drinken
  • Structuurgevoeligheid
  • Rigide eetpatronen
  • Geen of juist vaak hongergevoel hebben

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het ontstaan en behoud van deze eetproblemen.

De eetsituatie: Zo kunnen er problemen zijn rondom de context van de eetsituatie. Dit kunnen situaties in de omgeving zijn; zowel thuis als op school. Heeft je kind altijd een vaste plek aan tafel nodig? Moet er altijd van hetzelfde bord gegeten worden? Gebruiken jullie een time-timer of wordt er juist gewerkt met een pictobord?

Sensorische Informatieverwerking: Een andere oorzaak kan problemen rondom de sensorische informatieverwerking zijn. Hierbij zijn er moeilijkheden bij het ervaren van eten en drinken met je zintuigen. Er kan dan sprake zijn van een ondergevoeligheid of overgevoeligheid voor geur, smaak, kleur en/of textuur. Dit uit zich vaak in een sterke voorkeur voor een bepaald type voedingsmiddel. Bijvoorbeeld alleen krokante voeding of juist hele vlakke smaken, geen stukjes, maar alles glad of gemalen. Ook het niet willen aanraken van eten of een angst hebben om eten in je mond te stoppen zijn voorbeelden.

Geen rem: Er zijn ook kinderen met autisme die helemaal geen problemen hebben met kieskeurigheid en beperkte hoeveelheden, maar zichzelf juist overeten. Zij hebben geen rem en krijgen daardoor overgewicht.

Eten is gewoon niet zo vanzelfsprekend als je in eerste instantie zou denken. En zeker bij kinderen met autisme kan eten een hele opgave zijn. Eten is iets wat zeker 3-6 keer per dag terugkomt en kan zorgen voor veel strijd en ongezelligheid.

Niet verstrikt raken

Vaak speelt het eetprobleem al jaren en is er ook al zo’n zelfde periode van alles geprobeerd om het eetpatroon te verbeteren. Helaas niet altijd met het gewenste resultaat.
Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat je kind in zijn eigen fuik belandt. Zijn voedingspatroon wordt smaller en smaller, en hij kan er niet zomaar meer uitkomen. Als je niets doet kom je steeds vaster te zitten, en raak je op een gegeven moment verstrikt. Als je wel wat probeert, moet je veel moeite doen, tegen de stroom ingaan.
Een eenzijdigheid in de voeding zorgt voor voedingsstoffentekort wat als gevolg kan hebben dat er ondergewicht of groeiachterstand ontstaat, of juist overgewicht bij het overeten. Zoveel oorzaken als er zijn waardoor het eetprobleem ontstaat en in stand blijft, zoveel mogelijkheden zijn er om samen een oplossing te zoeken voor het eetprobleem.
Herkent u zich in bovenstaande of wilt u alleen meer informatie dan kunt u contact met mij opnemen. Ik heb een specifieke deskundigheid in de begeleiding en behandeling van kinderen met eetproblemen bij autisme. Door mijn psychologische achtergrond, kennis, ervaring en speciaal ontwikkelde materialen zoek ik samen met u en uw kind naar de juiste begeleiding en behandeling.

Advies over gezonde voeding

Als ouder vraag je je wellicht af of je kind voldoende eet en alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Ook de ruime keuze aan voedingsmiddelen, al dan niet met een gezondheidsclaim, maakt het niet eenvoudig om als ouder de juiste voeding samen te stellen voor je kind. Belangrijk is dat de adviezen bij jouw kind passen.
Vragen over groei en gewicht
Het kan zijn dat een kind te zwaar is of juist ondergewicht heeft. Het is ook mogelijk dat een kind achterblijft in de groei of een afbuigende groeicurve heeft. Soms eet een kind te veel, te eenzijdig, of juist te weinig. Als kinderdiëtist kan ik helpen om de voeding aan te passen op de behoefte van jouw kind.

Voedselallergie / -intolerantie

Er kunnen lichamelijke problemen zijn, waardoor jouw kind bepaalde voedingsmiddelen niet kan verdragen zoals melk, tarwe, pinda’s etc. Als kinderdiëtist let ik erop dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt en help bij het zoeken naar alternatieven.

Moeizame ontlasting / dunne ontlasting / peuterdiarree
Heeft jouw kind vaak buikpijn, kan het niet goed poepen? Heeft jouw kind vaak diarree? Als kinderdiëtist kan ik onderzoeken welke voedingsstoffen mogelijk een rol spelen.

Voeding en zwangerschap

Goede voeding is altijd belangrijk en nog belangrijker tijdens de zwangerschap. Alleen via jou krijgt je baby voeding binnen. Alles wat jij eet en drinkt, gebruikt je lichaam om jou en je baby te voorzien van voedingsstoffen. Gezond eten is al vanaf het begin belangrijk, in de eerste maanden van je zwangerschap ontwikkelt de baby zich snel.
Naast algemene vragen over gezonde voeding, help ik je graag bij vragen over bijkomende zwangerschapskwaaltjes. Want wat kun je het beste doen als je last hebt van misselijkheid? En kun je met de voeding iets doen tegen obstipatie, bloedarmoede of brandend maagzuur?
Ook bij zwangerschapsdiabetes kan ik je goed begeleiden.
Borstvoeding / voeding van de moeder
Wist je dat de voeding van de moeder invloed heeft op de kwaliteit van de samenstelling van de borstvoeding? Wil je graag borstvoeding blijven geven, maar voel je je niet zo fit? Heeft je kindje een koemelkallergie en geef je borstvoeding? Als kinderdiëtist kan ik je adviseren over jouw eigen voeding zodat je kindje de meest optimale borstvoeding kan blijven krijgen. En als je liever flesvoeding geeft, kan ik je hierover informatie geven.


Aangepast: Dinsdag 14 Mei 2019

Specialisatie

  • Dietiek
  • Autisme
  • Voeding en zwangerschap
  • Voedselallergie / intolerantie

Google Maps

Praktijk Kerngezond

Els Burgmeijer

E: info@praktijk-kerngezond.nl
M: 06-13652944
S: www.praktijk-kerngezond.nl