'Ervaring vanuit het wijkteam'

Als wijkcoaches zijn wij werkzaam in de verschillende wijken in Arnhem. Zo ook in de wijken Schuytgraaf en Elderveld.
Inwoners kunnen aan ons als wijkcoaches, allerlei vragen stellen op het gebied van zorg en welzijn.

In een eerste gesprek; het zogenaamde keukentafelgesprek, vragen wij breed uit om zo een goed beeld te krijgen van de situatie. Wij ontmoeten in de wijk allerlei verschillende mensen met ieder hun eigen verhaal.

Ook de verhalen van ouders met een bijzonder kind. Nu is natuurlijk ieder kind uniek en bijzonder maar er zijn kinderen die bijzonder zijn in wie zij zijn, in wat zij nodig hebben en in wat zij daarbij vragen van hun ouders en verdere omgeving. Kinderen waar enorm van gehouden en genoten wordt. Het specifieke van deze kinderen maakt dat dit doorwerkt in alle zogenaamde leefgebieden. Het betekent wat voor de overige gezinsleden, voor de onderlinge relatie van ouders. Doet een extra beroep op overige familieleden en vrienden. Heeft invloed op de financiële situatie i.v.m. de extra zorgkosten en vraagt een mogelijk andere verdeling van tijd en werk; het moeten maken van keuzes hierin, het huishouden draaiende houden, etc. etc.

In de verhalen van deze ouders blijkt dat deze ouders dit met alle liefde doen, enorm kunnen multi-tasken, als geen ander deskundig zijn in wat het beste is voor hun kind, al een groot beroep doen op hun netwerk en heel veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken wat er mogelijk is voor hun kind, hun weg moeten zoeken in “zorgland” en constant onderweg zijn naar de verschillende afspraken en therapieën.
Helemaal op de laatste plaats komen vaak ouders zelf… Als wijkcoach hebben wij oog voor wat dit betekent. We gaan naast ouders staan en kunnen meedenken in wat ondersteunend zou kunnen zijn; wat werkt en wat niet. We kunnen indien nodig zorg toewijzen, contacten leggen en hebben zo een verbindende rol. Uitgangspunt daarbij is dat ouders zelf de regie hebben en in hun kracht blijven of weer komen.

In de wijk Schuytgraaf hebben wij van dichtbij “de geboorte” van Bijzonder in Arnhem mee mogen maken. Een initiatief van ouders met een bijzonder kind voor ouders van een bijzonder kind. Hen met elkaar verbindt, wegwijs maakt, professionals voorstelt en kennis deelt. Als wijkteam kunnen wij dit toejuichen. Immers samen weet je meer dan alleen en voel je je sterker. Kortom een Bijzonder mooi initiatief!!

 

Aangepast: Zaterdag 30 Maart 2024 om 11:06

Door: Wijkteams Arnhem

Ontdek Bijzonder in Arnhem

Zorg
Onderwijs
Geld
Samen

Geschreven door Wijkteam Schuytgraaf / Elderveld