Fysiotherapeut / Kinderfysiotherapeut 

De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten. De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen en eventueel met ouders en leerkrachten, om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben zij meer kans op succes bij sporten.

De fysiotherapeut richt zich vooral op de ontwikkeling van de zogenaamde ‘grove’ motoriek van uw kind, zoals het omrollen, zitten, staan, lopen, springen, gooien enfietsen. Hij of zij onderzoekt hoe ver uw kind is in de ontwikkeling van deze grove motoriek en stimuleert uw kind om zijn of haar bewegingsmogelijkheden te vergroten.

Bewegingstherapie
De behandeling bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden verbeteren en ontwikkelen. Dat gebeurt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en hun verwachtingen, en met kindvriendelijke materialen. Indien de bewegingsmogelijkheden beperkt zijn, zal de fysiotherapeut proberen de spieren en gewrichten in optimale conditie te houden door gericht te oefenen of door het gebruik van hulpmiddelen, zoals een spalk of rollator.

Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut de ouders zodat deze hun kind kunnen steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

Veel klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. De kinderfysiotherapeut heeft daarom vaak contact met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of pedagoog.

Aangepast: Zaterdag 22 Augustus 2020 om 07:22

Door: Hanneke Vos van Fysio Dynamiek

Zo kom je er!

Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig. Je kunt zelf contact opemen met een praktijk om een afspraak voor je kind te maken.
Vaak wordt je naar de kinderfysiotherapeut doorverwezen. Bijvoorbeeld door de huisarts, consultatiebureau of behandelend arts. Zij zorgen dan ook voor een overdracht naar de kinderfysio. Naast deze overdracht is het handig om een lijstje mee te nemen naar de eerste afspraak wat jou als ouder opvalt op het gebied van beweging.

Wie betaalt?

De behandeling wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekering.
Kijk goed in je polis of neem contact op met je verzekeraar om te weten hoeveel behandelingen vergoed worden.
Voor meer info kun je op deze site kijken.

Check deze site!

www.defysiotherapeut.com