Apotheek

Een apotheek verstrekt geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts, bijvoorbeeld je huisarts of kinderarts. 
Er zijn twee soorten apotheken: openbare apotheken
(extramuraal) en apotheken in bijvoorbeeld een instantie
(intermuraal). De openbare apotheek levert geneesmiddelen aan thuiswonende patiënten in alle leeftijdscategorieën.
 
In de apotheek vind je de apotheker en apothekersassistent. Bij heb kun je altijd terecht om vragen rondom het geneesmiddelengebruik beantwoorden of problemen op te lossen. Dit kan in de apotheek zelf, maar kan vaak ook telefonisch.
 

Het recept en de controle

Een huisarts, specialist in het ziekenhuis of een tandarts schrijft een recept uit. Hiermee ga je naar de apotheek. Tegenwoordig kan dit ook elektronisch worden doorgegeven aan de apotheek. Het recept wordt ingevoerd in het patiëntendossier. Met behulp van een computerprogramma wordt gecontroleerd of de medicijnen veilig gebruikt kunnen worden. Dit heet ‘medicatiebewaking’. Hierbij wordt gecontroleerd of het medicijn gecombineerd mag worden met de medicijnen die al in gebruik zijn. Ook wordt gekeken of het met de bestaande klachten gebruikt kan worden, of de juiste dosering voorgeschreven is (bij kinderen wordt dit vaak aan de hand van het gewicht nagerekend) en of de behandeling lang genoeg is voor de klachten. Wanneer er een afwijking wordt geconstateerd wordt contact opgenomen met de voorschrijver, naar aanleiding hiervan wordt eventueel een aanpassing gedaan.
 
Vervolgens worden de etiketten afgedrukt en wordt het geneesmiddel erbij gepakt. Er zal ook een controle moeten plaatsvinden door een tweede medewerker. Aan het eind van de dag wordt alles nogmaals door de apotheker gecontroleerd. Niet alle geneesmiddelen zijn op voorraad in de apotheek. Het kan voorkomen dat een geneesmiddel speciaal moet worden besteld of zelfs bereid.
 

Uitleg

Bij het afleveren van het geneesmiddel wordt door een apothekersassistente uitleg gegeven over de werking van het geneesmiddel, hoe het middel gebruikt moet worden en welke bijwerkingen zouden kunnen optreden. Dit is belangrijk omdat het geneesmiddel alleen goed kan werken als het op de juiste manier gebruikt wordt. Ook worden vaak hulpmiddelen zoals een maatbeker meegegeven om de juiste dosering af te meten. Bij middelen tegen benauwdheid wordt een inhalatie instructie gegeven in de spreekkamer.
Voor de meeste geneesmiddelen is een recept nodig, maar ook voor handverkoopartikelen, verbandmiddelen en dieetvoeding kunt u terecht in de apotheek. Daarnaast staan de apotheekmedewerkers altijd klaar om u te adviseren over gezondheidsklachten.
 

Aangepast: Maandag 17 Augustus 2020 om 16:44

Door: Wilma Wichards, apotheker bij Apotheek de Laar

Vind het hier!

 
 

 

Ontdek Bijzonder in Arnhem

Zorg
Onderwijs
Geld
Samen

Zo kom je er!

Voor geneesmiddelen heb je een recept nodig van een arts. De apotheek heeft ook vaak zelfzorg geneesmiddelen waarvoor je geen recept nodig hebt.

Wie betaalt?

De kosten voor de meeste geneesmiddelen en de zorg eromheen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Tot een bepaald bedrag betaalt u dit zelf, dit wordt het eigen risico genoemd.

Kinderen <18 jaar hebben geen eigen risico. Er zijn ook geneesmiddelen die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, deze moet u zelf betalen in de apotheek. Andere geneesmiddelen worden gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Het resterende deel komt dan voor eigen rekening.

Check deze site!

www.apotheek.nl